ÖRME SÜTUN & DİKİLİTAŞ

       

      Bir Sultanahmet gününden devam edelim. Daha önce Yılanlı sütun'u yazmıştım. Hemen yanı başında iki sütun daha var... Örme sütun ve Dikilitaş... Yine bilgilendirici yazı yok... Yine broşür yok... Nasıl oluyor böyle bir şey aklım almıyor. Yaz kış önünde rehberler dakikalarca açıklama yaparken , onlar hakkında söylenecek bu kadar çok şey varken,neden? Nedeeeennnnn? Neyse çok atarlandım susuyorum :)
Konumuz sütunlar...
ÖRME SÜTUN




                  Sütun 32 metre... Konstantin tarafından yapılmış.Daha doğrusu tamir ettirmiş de o yüzden onun yaptırdığı söyleniyor. Konstantin'in dedesinin zamanında tunç plakalarla kaplıymış. Ancak 4. haçlı seferleri sırasında üzerindeki tunçlar Haçlı ordusu tarafından çalınmış,eritilmiş. Haçlılar yurtlarına ceplerinde şıkır şıkır paralarla dönmüşler. İlla yer mi fethedecekler? Mevzu tamamen duygusal. İstanbul'u da mahvedip gitmişler o zamanlar. Bir de bize barbar derler ya, ahh ahhh...

DİKİLİTAŞ

                  Obelisk ; Dikilitaş olarak geçmiş Türkçe'mize. Dünyanın büyük olmuş ya da olan şehirlerinde güç adına dikilen bu taşlardan bulunurmuş. Eee zamanın Bizans'ı durur mu? O taş buraya gelecek demişler ve taş gerçekten Mısır'dan sökülüp getirilmiş. 


                   Ama getirmek bu kadar kolay mıymış? Tabii ki hayır.. Mısır firavunu 3. Thutmosis Asya'da kazandığı zaferler için diktirmiş bu taşı. Mısırlılar vermek istememiş. Bizanslılar inat etmiş. Sırf taş için özel bir gemi yaptırılmış. Sonunda büyüüük zorluklarla hipodroma dikilmiş. 

                   Hiyeroglif göreceğiz diye gerek var mı ta Mısır'lara gitmeye. Buyrun bizde de var :) Tabii ki şaka yapıyorum. Mısır'ı çok merak ediyorum.
                   Ama hakkını yemeyelim. 
                   Görülmesi gereken ne kadar çok güzellik var değil mi canım İstanbul'da ?  

Yılanlı Sütun
Ayasofya