EFES

8000 YAŞINDAKİ MUHTEŞEM KENT

      Yaz tatilimi anlatmaya devam ediyorum... Ahhhh yazzz. Nerelerdesin?  Kuşadası'nda 5 yıldızlı bir otelde kalalım diye düşündük. Elinize veriyorlar bir liste şu saatte şuraya gideceksin. Bu saatte bunu yiyeceksin Nazi kampından hallice. Seni otele tıkıyorlar. 3 kilo aldım. Ve bu tarz tatilin hiiiiç bana göre olmadığını anladım. Bir daha gider miyim? Asla... Çocuğum olursa belki :)

      Gelelim Selçuk'a gelindiğinde neler yapılır , nereler gezilir mevzusuna... Sırasıyla Efes Müzesi, Efes Antik Kenti, Meryem ana evi ve son olarak Şirince'yi gezebilirsiniz.

      Bilgileri wikipediadan almadım. Efes'le ilgili ilginç şeylerden bahsetmek en güzeli sanırım... Bu kent konusunda söylenecek şey çok... Ama görkemini anlatacak söz ise pek yok... Kesinlikle gidin ve görün derim...



EFES MÜZESİ
      Efes Müzesi Selçuk merkezde bulunuyor. Giriş müzekartla ücretsiz. Gayet bakımlı güzel bir müze... Ki başka türlüsü düşünülemezdi Efes'in aldığı ziyaretçi sayısına bakılacak olursa. Antik kentten önce gezilmesini öneririm yoksa yorgunluktan es geçilebilir.

Müzeden görüntüler...


Yamaçevlerden bir görüntü


Yamaçevlerden bir görüntü


Artemis Heykeli


Artemis Tapınağının Görünüşü

      Artemis tapınağı dünyanın 7 harikasından biridir. Geriye hiçbir şey kalmamış ne yazık ki... Hakkında ilginç bir rivayet de var Büyük İskender'in doğduğu gece bir deli tarafından yakılmış. İskender bunu duyunca para yardımında bulunarak tamir ettirmek istemiş. Ama Efesliler reddedip kendileri onarmışlar...

      19. yy da İngilizler demir yolu inşaatında kalan parçaları bulmuş ne hikmetse. Parçalar British müzeumda görülebilir :)

EFES ( EPHESUS )

       Gelelim Efes'e...  İsmi Apasas kelimesinden geliyor. Antik çağlarda hac merkezi sayılıyormuş. Eski çağlardaki 4 büyük şehirden biriymiş. Diğerleri ; Roma, Antakya, İskenderiye ve Efes... Liman Küçük Menderes sayesinde dolmaya başlamış. Yöneticiler kanallar açıp önlemler almış fakat bunu engelleyememişler. Liman dolmuş sonunda ve güzelim Efes terkedilmiş.



      Turistler için kısa süreli bir gösteri hazırlanmış. O zamanın kıyafetlerini giyen bir grup çeşitli gösteriler düzenliyorlar ve turistlerin çok hoşuna gidiyor. Güzel bir ayrıntı. Kim düşündüyse tebrik etmek lazım.



       İlk karşımıza çıkan yapı 25.000 kişilik tiyatro... Ali Sami Yen'in kapasitesinden büyük... O çağda hem de. Tiyatronun akustiğinden hoşlanan Yunanlı turistler Yunan marşı söylüyorladı :) Onlar adına üzgün olduğumu söylemek isterdim ama değilim... 





      Efes'in en güzel kısmı kütüphanesi... Celsus'un oğlu tarafından kendisi adına yaptırılmış. Avusturyalı bir arkeolog tarafından da ayağa kaldırılmış. Cephe kolonlarını süsleyen ve akıl, kader, ilim ve erdemi simgeleyen dört kadın heykeli ise aslında kopya. Çünkü orijinalleri Viyana’da. Hatıra olarak götürmüş olabilirler :) Yanındaki kapı ise agora kapısı.



      
      Yamaç evler bölümüne giremedik. Ek ücret alınıyordu. Dönemin zenginleri burada oturuyormuş. Evlerde kanalizasyon sistemi , düşünme ve sanat odaları varmış...

      Efes halkı yağmur sularını biriktirirlermiş fazla olduğunda ise suyu salarlar ve şehrin içinden dereler akarmış. Bu sebeple yollarda yürüyen insanlara zarar gelmesin diye tüm yolları enine çizilmiş. Savaşı para ile atlatmak mümkünse parası neyse ödeyip şehirlerini savaş dışı tutmuşlar.

      Efes'le ilgili son uyarım burayı gezerken yanınıza bol bol su alın, güneş kremi sürün, başınızda şapkanız olsun ve lütfen saat öğle vakti olmasın. Her yeri adamakıllı dolaşmak istiyorsanız susuzluktan ölme riskiniz var demektir... Aman dikkat!

Meryem Ana Evi Gezim
Şirince Gezim


Hadrian Tapınağı