KAPADOKYA- iÇ ANADOLU 10. GÜN : ANKARA


Kayseri'den aldığımız pastırmalarla mükellef bir kahvaltı yapıyoruz. Veee bekle bizi Ankara. 
Bu şehir yaklaşık 3000 yıl önce kurulmuş. O zaman bu şehri kuran Galatlar buraya Ankara Kalesi'nin bulunduğu kayalığa istinaden “ yol kesen” anlamında “ANKYRA” demişler. 
Ankara’nın başka ismi olan ENGÜRÜ Ankara’nın bağlarını anlatmak için Farsça “üzüm” demek olan “engür” sözcüğünden türetilmiş.

Artık yorulmaya başladığımız ve Ankara'da arkadaşlarda kalacağımız için kaplumbağa hızıyla hareket edeceğiz. Desek  de yine de görecek çok yer var. 

Ankara deyince meşhur Kuğulu Park'ı görmeden olmaz. Biraz şok olduğumu söylemeden geçemeyeceğim. Daha büyük bir yer bekliyordum galiba. Parkın ilerisinde meşhur Tunalı Hilmi Caddesi var.




Eski TBMM ( 1. TBMM ) Binası - Kurtuluş savası Müzesi:  Öyle güzel bir yere geldik ki... Ankara Ulus Meydanı’nda bulunan bu binada bir ülkenin kaderi değişti...  23 Nisan 1920... Mavi gözlü adam öyle seslendi: Egemenlik kayıtsız şartsız milletindir...


Buradan Atatürk'ün mebuslara seslendiğini düşünüyorum. O tarihi anı yaşamak isterdim. Hakikaten bazı borçlar vardır. Ödeyemezsiniz...


Cumhuriyet Müzesi (II. Türkiye Büyük Millet Meclisi) : Sonraki durağımız 2. TBMM binası. Buraya da müzekartla giriliyor. 1. TBMM binası meclis için yetersiz kalmaya başlayınca yeni bir binaya ihtiyaç duyulmuş. Atatürk ilke ve inkılaplarının gerçekleştirildiği, çok partili sisteme geçilen önemli bir bina burası. Şimdi Cumhuriyet Müzesi olarak kullanılıyor.



Sonraki durağımız çok güzel bir müze olan Anadolu Medeniyetleri Müzesi...

Anadolu Medeniyetleri Müzesi: Müze pazartesi hariç her gün açık. Müze kart geçerli.  Başlangıçta burası Hitit müzesiymiş, daha sonra diğer uygarlıkların da eserleri müzeye eklenince Anadolu Medeniyetleri müzesi denmiş. 



HAMAMÖNÜ: Hamamönü tarihi Ankara evleriyle ünlü  bölge. Burası harabe halde iken belediye burayı restore ederek çok güzel bir yer haline getirmiş.

Burada Mehmet Akif Ersoy müzesi bulunuyormuş.Şaire ait kişisel eşyaların sergilendiği bu müze Kurtuluş Savaşında İstiklal Marşımızın yazıldığı yermiş. Ben gitmedim bir dahaki sefere inşallah. Biraz daha ilerleyince Ankara Kalesi'ne ulaşıyorsunuz.


Ankara Kalesi:  Kale çevresi restorasyondan sonra çok güzel olmuş. Hediyelik eşya dükkanları, cafelerle birlikte oldukça hareketli bir bölge olmuş.

Ankara Kalesinin yapılış tarihi kesin olarak bilinmiyor. Kentte askeri bir garnizon bulunduran Hititler tarafından yapıldığı sanılıyormuş. 



Anıtkabir: Sonraki durağımız Ankara deyince aklıma ilk gelen yer olan Anıtkabir...
Öncelikle Aslanlı Yol'dan geçiyoruz. Buradaki aslanların çift çift durması Türk halkının birlik ve beraberliğini simgeliyor. Aslanlı Yolun sonunda Türk Bayrağı ve Çankaya görünüyor.


Aslanlı yol bitiminde tören alanı ve mozoleye geliyoruz. Duygulara hakim olmak çok güç. 


Buraya ne yazarsam yazayım ne hissettiğimi anlatamam. Kaç lider ölümünden onlarca yıl sonra bile bu kadar sevilir ki???

Bizim Ankara gezimiz bu kadardı... Ama tabii ki sizin için gezilecek diğer yerleri de yazıyorum. Bizim Ankara'ya gelebilmek için tekrar sebebimiz olsun :) 

* Atakule (Biz Ankara'dayken Atakule restorasyondaydı. Biz çıkamadık.)

* Eymir Gölü (Eymir'de piknik yapabilir, göl kenarında yürüyüş yapabilirsiniz.)

* Etnoğrafya Müzesi

* Ptt Pul Müzesi

* Rahmi Koç Müzesi

* Pembe Köşk

* Turizm Bakanlığı Resim Heykel Müzesi

* Gençlik parkı - Altın Park


* Ulucanlar Cezaevi

* Beypazarı evleri