KARADENiZ GEZiSi 12 . GÜN : AYDER - ZiLKALE

Gezi Tarihi : 3 Temmuz Çarşamba

Rize'den yola çıkıyoruz, oldukça heyecanlı bir gün. En merak ettiğimiz yerlerden biri. Ayder ve Zilkale'ye Kaçkarlara gidiyoruzzzz :)

Ayder'e gelmeden önce Ağaran Şelalesini görmeliyiz.

Yolda ilerlerken dikkatimizi tabii ki seranderler ve minik teleferikler çekiyor. Eve gidecek eşyaları bu teleferiğe yükleyip yukarıya çekilmesini sağlıyorlar. 



AĞARAN ŞELALESİ: Rize merkeze 30, Çayeli ilçesine ise 12 kilometre uzaklıkta şelale ismini suyunun yamaçtan beyaz renkte dökülmesinden alıyor. Yüksekliği yaklaşık 50 metre civarıymış. Şelaleye büyük bölümü beton, bir kısmı da toprak olan yolla ulaşılıyor. İyi ki ulaşımı kötü. Hala çok güzel, hala çok bakir kalmasını böyle sağlıyor şelalenin. Mümkünse yol yapılmasın. Arabamızın altı yere yakın olduğu için oldukça yavaş ve temkinli gittik.

Bir süre sonra araba ilerlemiyor. Yürümek durumunda kalıyorsunuz. Şelalenin sesi kulaklarınıza geliyor gürül gürül. 
Nasıl bir serinliktir bu...




Ve artık yollar bizi çağırır. Hedef Çinçiva köprüsü önce...

FIRTINA VADİSİ VE DERESİ: Fırtına Deresi Elevit Deresi ve Palovit Deresinin birleşimidir. Fırtına vadisi ormanları, sahip oldukları flora bakımından WWF (Dünya Doğayı Koruma Vakfı) tarafından, Avrupa’da acil korunması gereken 100 ormandan biri olarak ilan edilmiş.Debi çoookkk yüksek. Rafting yapanlar var. Fırtına Deresi'nin coşkusuna kapılmamak çok güç :) Biraz ilerliyoruz ve karşımızda Şenyuva Köprüsü...

ŞENYUVA ( ÇİNÇİVA ) KÖPRÜSÜ: Bölgenin taş köprüler çok yaygın. Bu köprü de onlardan biri, hatta en ünlüsü. Tek bir kemerle, Fırtına Deresi'nin üzerinden geçiliyor. Bölgenin en eski köprülerinden biri olduğu söyleniyor.



Bir süre sonra yol tabeladaki gibi ikiye ayrılıyor. Hava yağmurlu :( Çekilen resimler gri çıkacak :( Ama moral bozmak yok. Bu akşam Ayder'de kalacağımız için önce Zilkale'yi görelim. Sonra Ayder'de otel bakalım diyoruz. Araplar Ayder'e daha az geliyorlarmış. İçimiz daha rahat. Çünkü bir otel kabusu daha yaşamak istemiyoruz.


ZİL KALE: 100 Mt'lik bir uçurumun tam tepesinde kurulmuş bir Kartal Yuvası bu kale. Zilkale Fırtına vadisine hakim bir yol üzerinde yüksekçe bir tepe üzerinde kurulmuş. 8 burç ve bir gözetleme kulesinden oluşuyormuş. 14. veya 15. yüzyılda Trabzon krallığı öncesi Kommenoslar tarafından yapıldığı tahmin ediliyor. Osmanlı döneminde de kullanılmış. Diğer adı Kale-i Zir... Müzekarta ücretsiz.

Yükseklik korkunuz varsa uzak durun , dermişim... Ne uzak duracaksınız taaa buralara kadar gelmişsiniz. Yükseklik korkusunu yenmek için bir fırsat size :) Alt taraf zümrütten bir orman. İnci bir gerdanlık gibi de Fırtına Deresi... Görülmeden dönülmeyecek bir yapı Zilkale... Masallardan fırlamış gibi.


Fotoğraf çekilmeyi abartıp yeterince ıslanıyoruz. Sıradaki durak Ayder...

AYDER YAYLASI: Ayder, Çamlıhemşin ilçesinin 19 km. güneydoğusunda 1350 m. yükseklikte çam ormanları ile kaplı daha ziyade yayla niteliğinde bir yerdir. Fırtına deresi boyunca eşsiz doğa güzelliklerini izleyerek varacağınız Çamlıhemşin ilçesi hudutları dahilinde yer alan Ayder ladin ve kayın ormanlarıyla kaplı bir yayla. Yeşilin her tonuyla karşınıza çıktığı vadi, dünyada 'bal ormanları' olarak anılıyor.

Bu kadar  wikipedia bilgisi yeter. Gezin Ayder'i... Gelin Tülü Şelalesine bakarak yemek yiyin. Horon tepin. Gece hava karardığında kuzinenin başında bir demli çay için. Kaplıcalara girin. Daha yukarıdaki yaylalara muhakkak çıkın. Pokut özellikle. Bizim programımız kabarık olduğundan biz çıkamadık.




Gelin Tülü Şelalesine karşı Eylül Restaurant'ta yedik yemeğimizi. Ete doyduk Karadeniz'de. Tabii mıhlamaya da...




Kervansaray Otelde kaldık. İİçi ahşaptan temiz bir oteldi. Hatta odanın penceresinden şelalenin minik bir kısmı görünüyordu.

Yarın sabah hedef önce Arhavi'deki Mençuna Şelalesi sonra Batum...

Karadeniz Gezisi 13. gün : BATUM