KARADENiZ GEZiSi 11. GÜN : RiZE (MERKEZ)

GEZİ TARİHİ : 2 HAZİRAN 2013 SALI

Sabah erkenden kalkıp kahvaltı yapıyoruz. Dün gece geç saatlerde Rize'ye vardığımız için şehir turu bugüne... Bakalım Rize nasıl bir yer??



Rize adi bir rivayete göre "rhizios"tan geliyormuş. Yörede bol pirinç yetiştirilmesinden dolayı şehrin yakınından geçen çayYunancada pirinç anlamına gelen "rhizios" adi verilmiş. Bu arada Osmanlıca’da Rize, ufak kırıntı, döküntü anlamına da geliyormuş. Rize hakkında çok ilginç bir istatistik var. Dünyada yeşilin 13 tane tonu varmış ve bu on üç tonun on üçünün aynı anda bulunduğu tek yer Rize imiş. Ayrıca Karadeniz'in en iyi çayı da Rize’de yetiştiriliyormuş.

İlk gideceğimiz yer çay müzesi...

ÇAY MÜZESİ : Kapalıymış, ne yazık ki hizmet vermiyormuş artık.



RİZE MÜZESİ ( SARI EV ) : Hemen çay müzesinin yanında. Rize civarında bulunan eserler ve günlük yaşam kesitleri sunuluyor. İçerisinde barok dönemine ait ahşap eserler var ki nasıl bir işçiliktir diye düşünmeden edemiyor insan...


Binanın dışarıdan görünümü





Müzeden çıkınca botanik bahçesine gidiyoruz.

BOTANİK BAHÇESİ: Bu bahçede Çaykur’un araştırma enstitüsü var. Birçok çeşit bitki ve ağaç var. Özellikle manolya ağaçları ve mavi ladinler dikkatimizi çekti. Buradan hediyelik çay alabilirsiniz. Müthiş bir manzarası ve demli çayı var. Oradayken öyle bir yağmur bastırdı ki. Az görülür cinstendi. Sonra da geçiverdi hemen. Rize'de yağmurun ne denli şiddetli olduğunu da görmüş olduk.



Botanik Bahçesi'nden Rize

RİZE'DE NEREDE NE YENİR?

Yavaş yavaş karnımız acıkmaya başladı. Trabzon'da yaptığımız hataya bu kez yer yok :) Küçük bir araştırmayla Rize'de lokantaların Şahin Tepesi'nde Rize'ye kuşbakışı bakan bir yerde olduğunu duyduk. Dağhan Restaurant'a gittik. Kuzu şiş , saç kavurma bir de kara lahana sarması istedik. Beğendik de. Mükemmel bir manzara var, burada hem gözünüz hem mideniz doyuyor.



Dağhan'dan Rize manzarası

 Kazım Koyuncu'nun şarkılarında geçen Karayemiş :)

Karınlar doyduğuna göre müze görmeye devam...

ATATÜRK EVİ MÜZESİ: (Mehmet Mataracı Konağı) Atatürk’e ait bazı eşyalar ve etnografik eserler var. Ara sokakta kalan güzel bir müze. Görevlileri çok ilgiliydi. Burdan kendilerine teşekkür ediyoruz. 

Özellikle miniklerin Atamıza elleriyle yaptığı çiçekler ne kadar samimi, ne kadar anlamlıydı... Onu çok özlüyoruz.





Gezmekten başımız dönmüş. Rize Kalesi'ni unutmuşuz. Kendime kızıyorum çok.

Akşam Piyano Cafe'ye gidiyoruz. Rize'deki en iyi mekanlardan biri gibi görünüyor. Akşamları Rize çok sessiz çok sakin. Bir düğün var. Horon tepiliyor. Utanmasam aralarına girip ben de oynayacağım :) Öylesine hareketli...

Güzel bir yarın bizi bekliyor. Kaçkar'ın en yeşili Fırtına vadisi , Ayder ve masal kalesi Zilkale...

Karadeniz Gezisi 12. gün : RİZE AYDER ZİLKALE