KARADENİZ GEZİSİ 7. GÜN: ORDU

GEZİ TARİHİ : 28 HAZİRAN 2013 CUMA

       Akşam üzeri ayrılıyoruz Samsun'dan.  Çarşamba , Terme , Ünye üzerinden Ordu'ya gitmek hedefimiz. Ama Nefise Akçelik Tüneli'ni kullanmak değil de eski yolu kullanmak daha cazip geldi bize. Bir daha ne zaman buralara gelecektik? Eski yoldaki Bolaman Kalesi ve Yason Burnu'nu görüp Akşam Ordu'ya varmak hedefimiz. bu yol yaklaşık 3 saat sürüyor. Fatsa'dan sonra yol karşılıklı gidiş geliş şeklinde. Ama manzara??? İnsan eli değmemiş gibi...



Eski adı Kotyora Ordu'nun. Hekimoğlu’nun memleketi olarak da bilinir. Üç farklı kesitten oluşur Ordu; Karadeniz, tarla ve dağ. Yani hamsi, fındık ve yayla.

Hekimoğlu Kimdir?  Yoksul bir ailenin çocuğu. Annesinden başka hiç kimsesi yok. Yörede egemenlik kurmuş bir Gürcü beyi Ayşa adında güzel bir kızla sözlüdür. Kız  Hekimoğlu'na aşıktır. Bey, iki gencin ilişkisinin bu noktaya vardığını duyar duymaz Hekimoğlu'yla hesaplaşmayı önerir. Hekimoğlu, tek başına buluşma yerine gider. Bey adamlarıyla gelmiştir. Aralarında çatışma olur. Hekimoğlu çemberi yararak kurtulur. Dağa çıkar. Ölünceye kadar dağdadır. Hekimoğlu'nun dağa çıkış nedenini duyan yöre köylüleri kendisine kucak açar. Köroğlu'nun Ordu versiyonudur kendisi...

FATSA BOLAMAN KALESİ (HAZNEDAROĞLU KONAĞI ) : Kale bedenleri üzerinde ahşap bir konak inşa edilmiş. Anadolu'da örneği olmayan bir sivil mimari... Altta kalan kale muhtemelen Pontus Rumlarında kalmış. Haznedaroğlu Ailesi, konağı  restore edilmesi ve halka açılması şartı ile Karadeniz Teknik Üniversitesi ne bağışlamış. Fakat Üniversite uzun yıllar restorasyonunu gerçekleştiremeyince Kültür ve Turizm Bakanlığı'na devretmiş. 


YASON BURNU: Mükemmel manzaralarla birlikte Yason burnuna geliyoruz. Ama geç kaldık Burundaki kilise saat 17 de kapanmış. Bu kilise, Karadeniz bölgesinde deniz kenarında olan tek kiliseymiş. 

Burun adını, antik mitolojide, Altın Post’un peşine düşmek için, Argo adlı gemiyle Karadeniz’e açılan kahramanların efsanevi lideri Iason’dan alıyormuş. Yıllardır çatısız ve harap halde duran Yason kilisesinin restorasyonu, eski Ordu Valisi Kemal Yazıcıoğlu’nun girişimiyle, beş ay gibi kısa bir sürede gerçekleştirilmiş. Yazın haftada en az iki otobüs dolusu Yunanlı turist kiliseyi ziyarete geliyormuş. Eskiden Hıristiyanlar Giresun'da İsa'nın doğumunu kutladıktan sonra buraya gelerek 'Işıklar Bayramına' katılırlarmış.
Buraya gün batarken varmakta fayda var. Hırçın Karadeniz yumuşacık bir turuncu oluyor. Güneş portakal renginde bir top :)



Ordu'ya vardığımızda Ordulu eski bir dostumuz karşılıyor bizi. Ordu'da ne yenir kısmını ona bırakıyoruz. Aktaşlar Restaurant'a götürüyor. Oldukça şık bir yer. Karadeniz pideleri gece manzarasına karşı yeniyor :)


Yemekten sonra Ordu'yu bir de gece görmek gerek diyoruz. Ordu Boztepe'ye çıkıyoruz teleferikle.

ORDU-BOZTEPE:  Gecesi ayrı gündüzü ayrı güzel Boztepe'nin... Gece ve gündüz ayrı ayrı muhakkak çıkın. Her teleferiğe bir Ordu ilçesi adı verilmiş. Yükseklik korkusu olanlar iki kez düşünmeli binmeden :) Trabzon ve Ordu'nun kente hakim tepelerinin ikisinin de adı Boztepe... Her ne kadar Trabzon'unki daha fazla bilinse de Ordu'daki Boztepe çok daha yukarıdan ve çok daha güzel bir manzarayla sunuyor insana.


       Boztepe'den inince Ordu Öğretmenevi'ne geliyoruz. Temiz bir yer. Gecelik 2 kişi 60 lira. Konumu gayet iyi. Sabah kahvaltısından sonra Boztepe'yi gündüz gözüyle görmek için teleferiklerin yolunu tutuyoruz yine. Teleferik Ordu'nun popülerliğini epeyce arttırmış. Önceden Ordu'da durmayan Karadeniz Turları şimdi muhakkak Ordu Boztepe'yi alıyorlarmış programlarına.


İzlemek isteyenler için Youtube'den aldığım bir video...


PAŞAOĞLU KONAĞI (ETNOGRAFYA MÜZESİ): Taşları Ünye'den, ahşap malzemesi Romanya’dan getirtilmiş bu konağın, İstanbul’dan getirtilen bir usta da yapım işini üstlenmiş. Müzekart geçerli. Güzel bir yapı, görülmeye değer...



Ordu'yu çok sevdik biz. Karadeniz'in yazlık şehri denebilir buraya. Cafeleri, sahili ve insanları gayet modern...

Karadeniz gezimizin 7. gününün yarısını Ordu'ya yarısını Giresun'a ayırdık. Bir günde bu iki şehir çok rahat geziliyor. Bir sonraki durak Giresun...

Karadeniz Gezisi 7. günün devamı : GİRESUN